Select Page
Toen ik vorig jaar officieel als zelfstandige in hoofdberoep begon, stak de vraag “jamaar, ga je geen collega’s missen?” wel eens de kop op. Maar die vraag lachte ik altijd weg. Ik ben toch een verlegen introvert. Een leven zonder collega’s leek me net een droom die werkelijkheid werd! Dat bleek dus niet het geval te zijn.
Het was eenzaam, zo van thuis uit werken. Vaak waren de enige mensen die ik zag tijdens de dag mijn zoontje en mijn vriend ’s ochtends en dan weer ’s avonds als ze thuis kwamen. Ik ging regelmatig eens naar de supermarkt om kleine aankopen te doen, gewoon zodat ik toch een beetje menselijk contact door een babbeltje te slaan met de kassajuffrouw. En nee, ik ben niet het meest sociale vlindertje dat rondfladdert op deze planeet, maar blijkbaar had ik mijn nood aan menselijke interactie toch wat onderschat.

Daarnaast bleek van thuis uit werken ook nefast voor mijn productiviteit. Ik raakte constant afgeleid door van alles en nog wat. De was, de plas, maar ook Netflix en aanverwanten. Er waren dagen dat ik geen werk verzette omdat ik zo in de weer was met andere zaken. Ik leek productief, maar was het absoluut niet. En dat ging ten koste van mijn zaak. “Ik heb zo’n vermoeden dat een werkplek buitenshuis mijn productiviteit alleen maar kan bevorderen.” schreef ik in een nieuwsbrief.

Dus begin dit jaar, toen ik mijn doelstellingen aan het opstellen was, zette ik er bij dat ik graag een werkplek buitenshuis wilde vinden. Tijdens de eerste maanden van het jaar deed ik wat research, maar er kwam niet echt iets uit. Heel veel coworkingplekken waren vooral heel duur, zo bleek en als beginnende zelfstandige in hoofdberoep wilde ik mezelf die kost nog niet aan doen. Maar ergens in juli zag ik een vriendin posten over een nieuwe coworking in Leuven waar ze zelf een plekje huurde. Ze was er wildenthousiast over. Ik vroeg haar of ik een keer mee mocht en zo geschiedde.

Hotel Ragnarok in Leuven bleek een match te zijn. En zoals ik al vermoedde, maakte die werkplek buitenshuis mij alleen maar productiever, maar er bleken nog een aantal andere leuke extra’s aan vast te hangen. 

Hoe de coworking mijn zaak laat groeien

Ik kan er niet exact de vinger op leggen, maar de afgelopen maanden gaat het steeds beter en beter met mijn zaak. Sinds september, toen ik ben beginnen werken bij Hotel Ragnarok, zie ik een duidelijk verschil in mijn inkomsten. Maar niet alleen op financieel vlak gaat het beter. Ik voel me minder eenzaam, dus gaat het op zich ook beter met mij en ik leer ZOVEEL bij van de andere ondernemers rondom mij.

Productiviteit. Eén van de zaken die ongetwijfeld wel heeft bijgedragen aan de financiële groei, is de productiviteit. Waar ik anders een drie uur over zou doen, doe ik als ik op mijn coworkplekje zit in een uur. Waar ik anders nog een wasje in zou steken of eens naar de supermarkt om de hoek zou lopen, blijf ik nu braafjes op mijn bureaustoel zitten om door te werken. Ja, ik neem al een keertje een langere middagpauze en ja, ik sla al eens een babbel met de andere ondernemers, maar ik kan ook heel gefocust werken. Het moet iets te maken hebben met sociale controle, denk ik. Thuis is er minder druk en neemt mijn mañana-mentaliteit het soms nogal over. Meer productiviteit, betekent meer werk verzet krijgen, betekent meer klanten kunnen aannemen, betekent dan weer meer inkomsten. Zo eenvoudig is het uiteindelijk. Dus lang leve productiviteit en focus!

Waarom een coworking jouw zaak kan helpen groeien

Netwerk. Naast mijn plekje aan de lange tafel, kreeg ik er ook een heel netwerk bij van andere freelancers die hier ook werken. Die freelancers kennen dan weer andere mensen die misschien interessante klanten zouden kunnen zijn voor mij of ik ken mensen die een goede match zouden kunnen zijn voor hen om mee samen te werken. Of we werken met elkaar samen aan projecten. En zo ontstaat er een kruisbestuiving en een heus netwerk. Naast de doorverwijzingen is het ook gewoon fijn om samen met andere startende ondernemers eens een babbel te kunnen slaan. Hoe pakken zij bepaalde zaken aan? Tegen welke problemen lopen zij aan (vaak dezelfde als mij) en hoe lossen zij die op? Het doet deugd om te weten dat je niet als enige door dezelfde moeilijke periodes gaat. En tegelijk heb je natuurlijk ook een netwerk waarmee je je successen kan vieren. Ik heb het gevoel dat ik heb bij mijn coworking al omschreven aan mijn vriend als: “Het voelt een beetje als op kamp zijn”. Kamp Ragnarok in plaats van Hotel Ragnarok. Ha!

Waarom een coworking jouw zaak kan helpen groeien

Opleidingen. Sowieso leer je ontzettend veel bij van de andere ondernemers die ook een plekje huren in de cowork waar jij komt te zitten. Het is moeilijk om niets bij te leren, tenzij je jezelf natuurlijk helemaal in een hokje opsluit en nooit praat met de andere freelancers. Soms gaat het om kleine dingetjes: trucjes voor social media, tools die je kunnen helpen beter gefocust te werken,… Maar vaak worden er ook (interne) opleidingen gegeven. Soms gaat het om een opleiding die door één van de andere freelancers wordt gegeven. Andere keren gaat het om externen die een opleiding geven en waar je aan kan deelnemen. Hotel Ragnarok zelf focust heel hard op die opleidingen en ik, als kennisspons, geniet daar uiteraard met volle teugen van. En goed nieuws, niet alleen de freelancers die hier werken kunnen deelnemen aan die opleidingen, maar andere freelancers zijn natuurlijk ook meer dan welkom om deel te nemen.

Community. Het sluit een beetje aan bij het puntje “netwerk”, maar het is toch nét iets anders. Met netwerk bedoel ik vooral professionele relaties. Met community bedoel ik dat je samen met andere mensen kan lunchen en eens kan praten over de dingen des levens: de verloving van de social media expert, de kinderen van de content creator, de nieuwe puppy van de kersverse auteur,… Eén keer per maand wordt er bij Hotel Ragnarok bijvoorbeeld een “bewonersvergadering” gehouden, waarbij we zaken die ons storen even kunnen bespreken. Het is veel meer dan alleen maar een netwerk. Je hebt opeens terug collega’s waarmee je lief en leed kan delen, wat soms niet te onderschatten valt, zo blijkt. Soms moet je gewoon je verhaal even kwijt bij mensen die net niet te dicht bij jou staan. En het is toch eigenlijk wel fijner als die mensen niet de kassajuffrouw zijn, laten we eerlijk zijn.

 

Hoe kies je een coworking die bij jou past?

Er zijn tegenwoordig héél wat coworkingplekken te vinden in de meeste grote steden. De meeste van die plekken hanteren bepaalde prijsformules die meestal wel vergelijkbaar zijn. De ene plek bied je een eigen kantoor aan. Bij de ander mag je flexplek gewijs ergens een tafel kiezen of aan een lange tafel aansluiten.

Hoeveel dagen in de week wil je buitenshuis werken? Dat was de eerste vraag waar ik zelf bij stil stond. En het antwoord volgde al snel. Op vrijdag is mijn zoontje altijd thuis en schiet ik in mamamodus. Dan had ik dus geen flexplek nodig. En ik vind het wel leuk om op maandagen thuis te werken. Dan kan ik op mijn gemak in gang schieten, wat administratie doen en hier en daar toch nog een was insteken na een druk weekend. Drie dagen per week naar een coworking gaan leek me dus ideaal voor mij.

Wat is je budget? Dat speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. De meeste coworkings bieden zowel flexplekken aan, als vaste plekken. Bij een flexplek neem je vaak plaats aan een lange tafel en kan je niet zomaar je spullen laten staan. Je kan dus geen computer scherm neerplanten op een bureau. Bij een vaste plek is dat dan weer wél het geval. Die plek is de jouwe en jij doet er (min of meer) mee wat je wil. Punt. Uiteraard is een vaste plek duurder dan een flexplek.

Is er een bepaalde locatie die je voor ogen hebt? En dan bedoel ik vooral een bepaalde stad of gemeente die je in gedachten had. Misschien woon je in een stad die wel wat coworkings aanbiedt en dan moet je niet ver zoeken. Ik woon ergens tussen Leuven en Brussel, in een gemeente waar geen coworkingplekken zijn, dus ik kon makkelijk afzakken naar twee grote steden. Maar oorspronkelijk ben ik van het Leuvense en wonen daar nog heel veel vrienden en kennissen. Het is “mijn stad”. Dus besloot ik mij te focussen op Leuven. Zo kon ik ook tijdens de middagen afspreken met vrienden of snel even iets gaan kopen in één van de winkels.

Waarom een coworking jouw zaak kan helpen groeien

Heb je af en toe vergaderruimte nodig? Veel coworkingplekken bieden vergaderruimtes aan. Bij sommige is het gebruik van die vergaderruimtes mee in begrepen in je maandelijkse huurprijs. Bij andere betaal je nog een extra bovenop het gebruik van die vergaderruimtes.  Dus als je regelmatig vergadert, is dat misschien ook ééntje om in het oog te houden.

Zijn er nog zaken die je zoekt in een coworking? Misschien heb je het intussen al door, maar ik ben een spons als het aankomt op kennis. Ik leer heel graag. Dus één van de zaken waar ik ook wel wat naar op zoek was, was een plek waar er regelmatig opleidingen werden gegeven puur voor de freelancers op die coworkplek. Misschien ben jij iemand die graag ook een middagmaal nuttigt op je werkplek zodat je ’s avonds niet meer moet koken. Of wil je graag af en toe je werk tentoon kunnen stellen in je coworking?

Als je uiteindelijk een aantal coworkplekken hebt gevonden die aan jouw eisen voldoen, dan kan je hen altijd eens contacteren om te vragen of je eventueel een keer een proefdagje mag om te zien of het een match is. Op die manier kan je de plek wat beter leren kennen en ontmoet je al een aantal andere freelancers.

Een coworking voor je bijberoep

Misschien ben je nog geen zelfstandige in hoofdberoep, maar zelfs als je een bijberoep hebt, kan een coworking je al flink vooruit helpen. Heel wat coworkingplekken bieden een formule aan waarbij je bijvoorbeeld vier dagen in de maand mag gebruik maken van een flexplek. En er zijn ook coworkingplekken die tienbeurtenkaarten aanbieden. Ideaal dus als je nog vier vijfde in hoofdberoep werkt, maar je merkt dat je je thuis écht niet kan concentreren op je werk op die ene dag dat je hebt om aan je bijberoep te sleutelen.

Wil je toch liever de kost van zo’n coworking besparen? Spreek af met een paar andere bijberoepers die je kent om afwisselend bij één van jullie thuis te gaan werken aan de keukentafel. De ene week ga je bij de ene persoon, de andere week bij de andere. Of spreek gerust af bij een leuke koffiebar in de buurt. Zolang je maar even de tijd neemt om samen met andere ondernemers samen te zitten, om ideeën te wisselen, om problemen waar je zelf niet uitgeraakt te bespreken,…

Coworking is zoveel meer dan alleen samen aan een lange tafel gaan zitten en braafjes wat te tokkelen op je computer. Het is een netwerk uitbouwen, nieuwe vrienden maken en productiever zijn dan ooit. Het laat je zaak groeien en bloeien zoals je nooit had verwacht, want jij voelt je beter en daardoor voelt je zaak zich ook beter.

Werk jij soms bij een coworking? 

Heb jij ergens al een coworkingplekje weten te bemachtigen en heb jij ook al gemerkt dat dat jouw zaak (en jezelf) doet groeien? Of ben je nog volop op zoek naar zo’n geweldige plek?