Select Page
Dat je op het internet op alle mogelijke manieren informatie kan delen, dat wisten we al. En iedereen heeft zo zijn eigen favoriete medium. Er zijn mensen die zweren bij alles wat met video te maken heeft, er zijn mensen die zweren bij het geschreven woord en dan zijn er natuurlijk ook de audio fanatici. Podcasts vallen uiteraard in die laatste groep en ik ben er zelf gek op.

Voor wie ze nog niet kent: podcasts zijn eigenlijk een soort van radioprogramma waarin lekker veel gebabbeld wordt. Ja, ik was ook zo iemand die vroeger de radio afzette bij de babbelprogramma’s, maar nu luister ik eigenlijk niets liever dan podcasts (en ok, mijn Discover Weekly lijst op Spotify maakt mij ook bijzonder blij). Iedere week nieuwe afleveringen waarin interessante mensen geïnterviewd worden.

Ik kan er uren naar luisteren en dat doe ik dan ook. Niet iedereen kan tijdens zijn werk zomaar urenlang naar podcasts luisteren, maar ik heb geluk dat grafisch werk vooral kijken is en niet zo zeer héél hard en diep nadenken zoals je bijvoorbeeld moet doen bij schrijven, programmeren of zoveel andere taken. En misschien kan je deze podcasts niet luisteren tijdens je noeste arbeid, maar waarom een keer niet naar een podcast luisteren tijdens de afwas of tijdens je dagelijkse ochtendloopje?

Deze podcasts zijn in ieder geval geweldig voor iedere creatieve ondernemer. Het is zeker de moeite om een keer een aflevering of twee mee te pikken.

Back to Work

Dit is de podcast die ik zonder twijfel al het langste volg. Iedere week zitten Dan en Merlin even samen en hebben ze het over allerhande onderwerpen, maar voornamelijk over werk en productiviteit. Vaak komen ook andere onderwerpen zoals strips, muziek, gadgets en interessante tools. Iedere week is het alsof je even een tof gesprek tussen twee kameraden afluistert. Een gesprek waar je best wel wat van opsteekt, vreemd genoeg.

Being Boss

Kathleen en Emily interviewen iedere week een straffe madame. Dat gaat van coaches tot creatievelingen. Van gevestigde waardes in de ondernemerswereld die vertellen over hun ervaringen tot interessante dames die komen vertellen over waarom een dagboek bijhouden belangrijk is. Iedere aflevering leer je wel iets bij, niet alleen over ondernemen, maar ook over wat er allemaal leeft in de wereld.

Real Talk Radio

Nicole Antoinette heeft in het verleden heel wat moeten worstelen met verslavingen en de minder fijne dingen des levens. Daarom besloot ze een podcast te beginnen over de échte dingen des levens. De mooie kanten, maar ook de minder mooie kantjes. Deze afleveringen duren ontzettend lang, maar het zijn stuk voor stuk geweldige afleveringen die over de meest uiteenlopende zaken gaan van relaties tot gewoontes tot tarot en strippen (I kid you not). Deze podcast verschijnt in seizoenen. Dat wil zeggen dat er om de twee maanden acht afleveringen verschijnen in plaats van iedere week één aflevering.

The Tim Ferriss Podcast

Tim Ferriss is dé productiviteitsguru bij uitstek. Hij schreef het superpopulaire boek The Four Hour Work Week. In deze podcast interviewt hij de crème de la crème uit iedere mogelijke categorie die je je kan inbeelden van topsporters tot bekende auteurs tot A-list acteurs. De onderwerpen zijn behoorlijk divers. De ene keer gaat het uitgebreid over spiritualiteit, de andere keer over productiviteit en de week daarop kan het gaan over AI, voedsel en geluk.

Happier

Gretchen Rubin schreef enkele jaren terug het boek The Happiness Project waarin ze op zoek ging naar de zaken die haar gelukkig maken. Daarna nam ze haar gewoontes en hoe gewoontes worden gevormd onder de loep in Beter Than Before (Het Kwartaal Leesclub boek voor dit kwartaal). In haar podcast heeft ze het over allerhande onderwerpen die aansluiten bij geluk en gewoontes. Dat gaat dan van gelukkig zijn met wie je bent en wat je hebt tot stoppen met je heel de tijd verontschuldigen.

Dit zijn vijf van de werk/productiviteit/zelfontplooiing podcasts die ik zelf met veel plezier beluister. Daarnaast is er natuurlijk nog een lange lijst met andere podcasts, maar die bespaar ik jullie even, want anders wordt de lijst wel héél lang. Tussen deze vijf podcasts zitten al massa’s pareltjes waar je zoveel uit kan leren.

Heb je zelf nog tips van podcasts die écht de moeite waard zijn en die over werk/productiviteit/zelfontplooiing gaan? Laat gerust een linkje achter in de reacties. Er is zeker nog wel plaats in mijn lijst voor een nieuwe podcast of twee… of drie… of vier. 😉