Select Page

Mijn bijberoep en mijn bullet journal zijn voor mij bijna een. Zonder bullet journal geen bijberoep. Enerzijds omdat het grootste deel van mijn bijberoep bestaat uit het beheren van de Facebookcommunity Bullet Journal België en het geven van lezingen en workshops over bullet journaling. Anderzijds zou ik zonder mijn bujo* (* bujo is de afkorting die wordt gebruikt voor bullet journal) er nooit in slagen om het overzicht te bewaren en dingen effectief afgewerkt te krijgen.

Over gastblogger Stephanie

Stephanie Wauters a.k.a. Miss Pixie is een leading lady in de Vlaamse bullet journaling wereld. In 2015 startte ze haar 1e BuJo en amper enkele maanden later startte ze de Belgische Bullet Journal community op Facebook die intussen meer dan 3000 leden telt. Daarnaast heeft ze een blog en webshop waar ze haar liefde voor handmade, slow fashion en bullet journaling deelt. Hiernaast heeft ze ook nog een voltijdse job als digital content producer. Ze is dus een echte ervaringsdeskundige in projectmanagement en time-management en deelt die ervaringen en tips met veel enthousiasme tijdens workshop, lezingen en demonstraties.

Wat is bullet journaling?

Het bullet journal staat bekend als “het analoog systeem voor de digitale eeuw” en werd uitgevonden door Ryder Carroll. Het is een systeem waarbij je niet meer nodig hebt dan een schrift en een pen om het verleden vast te leggen, het heden te organiseren en de toekomst te plannen. (Ryder, 2017) Het mooie aan Bullet Journaling? Je kan het helemaal aanpassen aan je eigen noden en smaak. Doordat het systeem zo personaliseerbaar is, is het eigenlijk het enige schrift dat je nog zal nodig hebben om je leven te organiseren. Het wordt een soort logboek waarin relevante informatie kan verzamelen, verwerken en indien nodig opnieuw kan opzoeken. Het uitwerken van hét ultieme systeem dat voor jou werkt, vraagt wat tijd en regelmatige bijsturing, maar het zorgt voor innerlijke rust zoals je nog nooit eerder hebt ervaren.

Bullet journaling en ondernemen

Een bullet journal is dus kort gezegd je leven in een boekje. Ik meen het eerlijk als ik zeg dat ik zonder mijn bullet journal mijn bijberoep niet georganiseerd zou krijgen. Er zijn talloze plannersystemen, online platformen en apps die je kan gebruiken, maar niets is zo flexibel dan het bullet journal-systeem. En dat is een van de redenenen waarom het voor jou als ondernemer interessant kan zijn om een bullet journal te starten. Je kan het volledig naar je eigen hand zetten en het evolueert met jou mee. Ik begon mijn bullet journal vooral als persoonlijker planner, maar al snel werkte ik er hele projecten in uit. Zo gebruik ik het om nieuwe producten in uit te tekenen, de setup voor blogposts uit te schrijven, … Een ander voordeel is dat alles op 1 plaats verzameld zit: van notities van een meeting met die ene klant tot lijstjes met mogelijke blogposts tot je planning voor komend kwartaal. Alle info die je mogelijk kan nodig hebben, is dus steeds binnen handbereik.

Gedaan met krabbelen op losse stukjes papier of post-its, niet meer na gaan of je die notitie nu in Evernote stak of in de notitie-app op je telefoon en zeg vaarwel tegen eindeloos zuchten omdat je dat ene toffe idee dat je ergens neer krabbelde kwijt bent. Alles staat gewoon in je bullet journal! En door het systeem van de index en threading vind je alles supereenvoudig terug. Je legt als het ware een logboek aan dat fungeert als extern geheugen. Verder leent het systeem zich er perfect toe om werk en privé te scheiden, maar toch samen te houden door bijvoorbeeld gebruik te maken van colorcoding of je notebook langs beide kanten te gebruiken. Truth be told: het is gewoon ook zo rustgevend en fijn om eens offline bezig te zijn. Hoe veel tijd spendeer jij als ondernemer niet achter je laptop of met je smartphone in je handen? Heel eerlijk? Het grootste deel van de dag. Deze offline manier van plannen zorgt voor rust in mijn hoofd en helpt me ontspannen na een drukke dag. Het schrijven met pen op papier maakt alles ook “echter”. En geef toe: niets geeft zoveel voldoening dan fysiek iets van je to do lijstje schrappen. Een vakje afvinken in een app geeft me niet dezelfde euforie. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

Nog enkele tips

  • Elk schriftje kan een bullet journal worden. ELK SCHRIFTJE! Dat hoeft geen dure notebook te zijn, eentje uit de Hema werkt even goed. Ben je van plan om veel te werken met kleurtjes en markers? Kies dan voor een schrift met dikker, kwaliteitsvol papier.
  • Als ondernemer ben je vaak onderweg: vergaderingen met klanten, op locatie werken, … Daarom zou ik opteren voor een schriftje in a5 of b6 formaat dat je makkelijk in je handtas of rugzak kan meenemen.
  • Keep it simple: je hoeft geen talloze pennen, stiften en tapejes in je bezit te hebben om een bullet journal te starten. Meestal gebruik ik 1 accentkleur per maand en heb ik telkens 1 marker en 1 fineliner in die kleur bij me. En een balpen natuurlijk 🙂
  • Geef het minstens 2 maanden te tijd voor je beslist of het systeem al dan iets voor jou is.

Lijkt bullet journaling je wel wat, maar weet je totaal niet hoe je er moet aan beginnen?

Dan heb ik goed nieuws! Op 21/09 geef ik een workshop bullet journaling voor ondernemers in de Madame SheShe conceptstore in Shopping Gent Zuid. Lezers van Tuttefrut krijgen hierop 10% korting! Inschrijven kan hier en met het wachtwoord Tuttefrut is je korting direct verrekend 😉 Kan je er die dag niet bijzijn? Geen probleem! Hou mijn workshopkalender in het oog voor nieuwe data.