Select Page

Enkele weken geleden boekten mijn vriend en ik nogal last minute een paar dagen Center Parcs. Nee, geen exotische ver-weg-vakantie, maar wel een vakantie waarbij we héél bewust de keuze maakte om niet constant met het internet bezig te zijn. Center Parcs biedt namelijk geen gratis wifi aan in hun standaard huisjes. Dat in tegenstelling tot vele andere vakantieparken en hotels.

En zo’n weekje weg van de computer en wifiloos door het leven gaan heeft deugd gedaan. Ik kan het je alleen maar ten zeerste aanraden. We genoten van elkaars gezelschap, de natuur om ons heen, het subtropische zwembad (je bent een waterrat of je bent het niet) en van de zeeën van tijd die we opeens leken te hebben. Door even een stapje terug te zetten, werden enkele zaken duidelijker en weet ik weer waaraan eerst te beginnen de komende weken. De batterijen zijn weer opgeladen.

Dus als je de komende weken een heerlijke vakantie in het verschiet hebt en je wil die zo internetluw mogelijk houden, dan heb ik enkele tips voor jou.

  • Stel een out of office in. Nogal logisch, toch? Ik had in mijn out of office opgenomen dat ik in noodgevallen bereikbaar was en anders zelf contact zou opnemen vanaf de volgende werkdag. Uiteraard stromen tijdens zo’n weekje weg de nodige mails binnen, maar als mensen gewaarschuwd worden dat je even weg bent, dan accepteren ze dat heus wel.
  • Schakel je 4G uit. Volgens mij hebben we met z’n allen reikhalzend uitgekeken naar de afschaffing van de roaming kosten binnen Europa. En sinds kort is het eindelijk een feit! Hoera! Alleen wil dit zeggen dat je altijd gebruik kan maken van 4G als dat mee is opgenomen in je mobiel abonnement. Van zodra we toekwamen aan ons huisje, heb ik mijn smartphone in vliegtuigmodus gezet. Als ik dan toch even iets wilde checken (een update over de Britse verkiezingen of over Comey), dan logde ik heel bewust aan en ging ik meteen naar de sites die ik nodig had.
  • Zet de meldingen van de apps die je het vaakst gebruikt (tijdelijk) af. In mijn geval zijn dat Facebook en Instagram. Ik krijg dagelijks tientallen meldingen op mijn smartphone van beide apps. Door de meldingen af te zetten, werd mijn smartphone opeens een stuk minder interessant, want er stond nooit een “Deze vriend is net live gegaan!” of “X postte net een nieuw bericht in deze groep” op me te wachten. Er was nooit een melding die actie van me eiste. Van YouTube en Twitter liet ik wel de meldingen aanstaan, omdat die twee apps gewoon heel wat minder meldingen geven bij mij. Mijn werkmails geven sowieso geen melding op mijn smartphone. Nope. Nope.
  • Spreek regels af met jezelf. Eén van mijn Fanny&Laura klanten was uitgerekend voor 10 juni. We weten intussen allemaal dat baby’s zich doorgaans niet houden aan hun uitgerekende datum, dus had ik mijn laptop voor alle zekerheid mee. Moest de spruit zijn snoet laten zien, dan had ik de laptop even opengeklapt, de nodige aanpassingen gedaan aan het geboortekaartje en het doorgestuurd. Maar dat was de uitzondering op de regel. Voor de rest mocht ik de laptop zelfs niet aanraken. Niet als ik een geniaal idee kreeg voor een blogbericht. Niet als het kriebelde om verder te werken aan die ene cursus. Niet als ik even een filmpje wilde kijken. De baby in kwestie besloot nog lekker lang bij zijn mama in de buik te blijven en de laptop bleef gedurende onze hele vakantie gesloten. Ik kan zelf bijzonder streng zijn voor mezelf, maar als het voor jou wat moeilijker is, vraag dan je reisgenoten om je smartphone of laptop te verstoppen zodat je niet in verleiding geraakt om toch even snel een beetje te werken.
  • Laat je smartphone thuis tijdens activiteiten. Mijn smartphone heeft het grootste deel van onze vakantie op mijn nachtkastje gelegen in ons huisje. Als we gingen zwemmen, lag hij daar. Als we met babygeitjes gingen knuffelen op de kinderboerderij, lag hij daar. Als we gingen wandelen, lag hij daar. Het was misschien een ietwat eenzame periode voor mijn smartphone (anders wordt hij regelmatig bepoteld), maar volgens mij heeft hij er geen trauma aan overgehouden. En zo heeft hij ook een beetje kunnen genieten van een deugddoende vakantie. De echte die hards kunnen hun smartphone in z’n geheel achterlaten aan het thuisfront en misschien een oude rondslingerende Nokia 3310 gebruiken om toch nog een beetje bereikbaar te zijn. Daaraan ben ik nog nét niet aan toe, vrees ik.

Hopelijk helpen deze tips je om binnenkort een deugddoende, internetluwe vakantie te hebben waarbij je even het werk uit je hoofd kan zetten en heerlijk kan ontspannen. Geniet ervan!