Select Page
Het is zo’n motiverende quote die ik regelmatig eens zie opduiken op Instagram en andere social media. “You have as many hours in a day as Beyoncé”. Het is een waarheid als een koe. Zelfs de groten der aarde kunnen er niet om heen dat er maar vierentwintig uur in een dag zijn. Er zijn geen trucjes om een paar uur extra te creëren. Tijd is wat het is.
Net als vele andere ondernemers en mensen in het algemeen, bots ik soms ook tegen de grenzen van die 24 uren aan. Het afgelopen jaar is nog maar eens gebleken hoe belangrijk slaap is en wat een slaaptekort kan doen met een mens. Ik zou maar al te graag meer uren per dag willen werken, maar een goede nachtrust (al dan niet onderbroken door zoonlief) is gewoon superbelangrijk. En op tijd eten. En het huishouden. En tijd doorbrengen met geliefden. En en en. Dus als ik dan de quote “You have as many hours in a day as Beyoncé” zie passeren dan denk ik: “Dat klopt!”. Twee seconden voel ik dan even een zucht van opluchting, maar enkele tellen later maak ik me dan toch de bedenking dat het toch ook niet helemaal klopt.

Die quote moet met een stevige korrel zout genomen worden. Ik denk dat we allemaal maar al te goed beseffen dat Queen B er niet alleen voor staat. Ze heeft een heel team om haar heen dat haar planning opvolgt, voor haar kinderen zorgt, ervoor zorgt dat ze op gepaste tijden de voetjes onder de tafel schuift en eet, haar social media onderhoudt,… Zij is het gezicht van haar merk, maar achter haar staat een heel netwerk van mensen klaar om haar én haar merk te steunen en ondersteunen. Uiteraard is zij op een punt gekomen dat ze die dingen kan en zelfs moet uitbesteden. Ze kan niet haar laatste hits zingen in uitverkochte concertzalen met drie jengelende kinderen aan haar benen. Dat is helaas geen optie, vrees ik. Tenzij ze die kinderen een aantal danspasjes kan aanleren misschien. Maar dan nog!

En ja, veel heeft te maken met geld. Beyoncé en haar echtgenoot, Jay Z zijn samen ongeveer een dik miljard waard. Jawel. Miljard. Dat zijn veel nullen. Als er zoveel geld op je bankrekening staat, dan kan je een persoonlijke chef onder de arm nemen of een school nannies in dienst nemen om dag en nacht klaar te staan voor de verzorging van je kinderen, dan moet je je eigen was niet draaien en opplooien. Als je zo’n kapitaal hebt, dan kan je dag in, dag uit bezig zijn met hetgeen jij het liefst doet. Omdat jij en ik ongetwijfeld niet dezelfde som geld op onze bankrekening hebben staan als Queen B, hebben wij zulke privileges niet.

Wat je kan leren van Beyoncé

En toch blijf ik erbij dat die quote je kan motiveren om hard te werken. Je moet het natuurlijk allemaal even in perspectief plaatsen, maar hoe je het ook draait of keert, Beyoncé is een powervrouw om U tegen te zeggen. En we kunnen er allemaal wel een paar dingen van leren, zelfs al is haar wereld (en bankrekening) ZO anders dan die van ons.

 • Werk iedere dag hard
  Maar Beyoncé is net als jij en ik ergens onderaan de ladder moeten beginnen. Haar ouders waren geen rijke mensen die haar. Ze hebben haar talent op tijd gespot om er iets mee te doen. Ze hebben haar gesteund. Ze hebben opofferingen gemaakt voor hun dochter. Ze hebben haar hard leren werken. En het zal niemand verbazen dat ze momenteel nog altijd een harde werker is. Die danspasjes leer je niet op één namiddagje. Die liedjes schrijven zichzelf niet. Die dollars verschijnen niet uit het niets op haar rekening. Er wordt voor gewerkt. Iedere dag opnieuw. Dus misschien zou de quote eerder moeten zijn: “Show up for work everyday like Beyoncé”. Of zoiets.
 • Besteed taken uit die je zelf niet kan of wil doen
  Als ik het heb over een nanny, een persoonlijke chef en een heel team dat dag en nacht klaar staat voor Beyoncé, dan kan je wel zeggen dat ze goed is in bepaalde taken uitbesteden. En goed, misschien zijn een nanny en een persoonlijke chef nog nét niet aan de orde, maar zijn er wel een aantal zaken die je nu al kan uitbesteden. Wie weet vind je het schrijven van teksten voor je website maar niets. Dan kan je op zoek gaan naar een copywriter voor die taak. Goed, je betaalt die copywriter uiteraard wel, maar je verliest geen dagen, misschien zelfs wéken tijd doordat je zelf aan het sukkelen bent met de teksten. Je kan sneller vooruit. Die website is sneller klaar doordat je de teksten hebt laten schrijven door iemand anders en daardoor kunnen klanten je sneller online vinden. Jij kan je terwijl de copywriter voor jou werkt, focussen op het uitwerken van nieuwe producten en andere taken die jou net wat meer liggen. Win. Win.
 • Neem af en toe eens een shortcut
  En misschien ben je nog niet toe aan uitbesteden. Misschien durf je bepaalde taken nog niet loslaten of wie weet zijn de financiën er gewoon niet. Wat je dan wel kan doen is op zoek gaan naar shortcuts. Een wekelijkse maaltijdbox is dan wel geen persoonlijke chef, maar je moet al niet meer nadenken over wat je op welke dag gaat eten en je verliest geen tijd met naar de supermarkt te gaan. Een tool zoals CoSchedule waarmee je op voorhand social media berichten kan inplannen zodat je geen tijd verliest door iedere dag daarmee bezig te zijn, maar er één keer per week of zelfs per maand een moment voor uittrekt.
 • Omring jezelf met de juiste mensen
  Ik had het daarnet al even over Jay Z, de echtgenoot van Beyoncé. Ook niet zomaar de eerste de beste, maar een grote meneer in de hip hop wereld. Hij heeft haar ongetwijfeld helpen groeien in de muziekindustrie. Omgekeerd zal dat zeker ook wel het geval zijn. Ik twijfel er niet aan dat zij als koppelen heel wat financiële adviseurs hebben, advocaten met kennis van zaken en andere mensen die de beste in hun industrie zijn. Deels omdat ze natuurlijk de beste van de besten kunnen betalen, maar deels ook omdat je omringen met de juiste mensen, je ook vooruit kan helpen. Zij hebben het beste met je voor en willen dat je slaagt in je opzet. Ze moedigen je aan vanaf de zijlijn of staan klaar om je een duwtje in de rug te geven als het even moeilijk gaat. Misschien heb je momenteel niet echt nood aan een financiële adviseur of een advocaat die je belangen verdedigd, maar kan je wel een accountability maatje gebruiken waarmee je een aantal keren per maand afspreekt om je plannen af te toetsen.

Dus ja, technisch gezien hebben jij en ik éxact dezelfde vierentwintig uren in onze dag als Beyoncé, maar toch niet helemaal. En dat is ok. Zij staat al véél verder en we moeten ons begin niet vergelijken met iemand anders z’n midden. Maar je kan er wel veel van leren. Soms kunnen kleine investeringen of interessante ontmoetingen een wereld van verschil maken en je weer een stapje dichter brengen naar je eigen doel, net zoals heel wat kleine investeringen en interessante ontmoetingen Beyoncé gemaakt hebben tot de powervrouw die ze nu is.